Friday, 3 March 2017

Masalah Sembelit di Kalangan Ibu Hamil

Sembelit...biasa dengarkan?Masalah sembelit ni adalah perkara biasa..tapi akan menjadi mimpi ngeri jika masalah sembelit berlanjutan dan menyebabkan perdarahan berlaku semasa membuang air besar.Lagi ngeri apabila berlaku  sembelit ketika hamil.

Pengalaman yati sendiri, sewaktu hamil anak sulung mengalami sembelit sehinggalah berlakunya buasir ketika bersalin.Bayangkan sakit bersalin lagi ditambah pula dengan sakit buasir...Allah...sama2 nangis dengan baby.hehehe

Masalah-sembelit-ketika-hamil
Masalah Sembelit Ketika Hamil

Antara faktor yang menyebabkan masalah sembelit berlaku adalah disebabkan perubahan hormon semasa hamil yang memperlahankan pergerakan makanan melalui salur penghadaman.

Tips Kurangkan Masalah Sembelit Ibu Hamil

1.Amalkan makanan serat dalam menu harian.
Antara makanan serat yang boleh diambil seperti cereal, beras perang, kekacang, sayuran berdaun hijau, brokolli, tomato dan sebagainya. Jadikan menu wajib harian anda.

Masalah-sembelit-ibu-hamil
Senaman Ibu Hamil

2.Senaman/Lebih banyak pergerakan

– Jangan takut untuk senaman ketika hamil. Banyakkan berjalan dan buat senaman ‘cycling’ boleh mengurangkan sembelit kerana otot-otot di bahagian perut aktif bekerja.

3.Minum Air putih yang banyak

-Badan yang mudah terhidrasi lebih cenderung untuk mendapat sembelit. Minum air masak lebih 3L sehari. Minum dengan kerap dan pastikan botol air anda sentiasa ada kemana sahaja anda pergi.

4.Pil Zat Besi

-Sesetengah wanita hamil sembelit disebabkan pil zat besi yang mereka ambil. Jadi jika itulah punca korang sembelit, bincang dengan doktor untuk menukar jenis pil yang lebih mudah dihadam.

Vitamin-sembelit-untuk-ibu-hamil
Testimoni Ostematrix untuk Ibu Hamil

5.Mengamalkan makanan tambahan Vitamin Shaklee untuk ibu hamil.

Pengalaman yati sendiri,mengamalkan vitamin shaklee semasa hamil anak kedua sangatlah terbaik,tiada masalah sembelit dan tiada buasir selepas bersalin.Serius sangat best.

Semoga dengan perkongsian ini dapat membantu masalah sembelit dikalangan ibu hamil diluar sana.
Jangan biarkan masalah sembelit menjadi mimpi ngeri dan bertambah parah iaitu buasir.

Klik Link untuk Vitamin Shaklee Terbaik Untuk Ibu Hamil

Sekiranya anda berminat dengan vitamin shaklee yang bermutu tinggi ini bolehla hubungi saya, pengedar sah shaklee anda melalui:-

FB:Haryati Mat Yasim
Fanpage:Haryati to U shoppe Email:haryati.yasim@gmail.com
sms / whatsapp :0132221663
ID No :909121

2 comments:

  1. Replies
    1. wah...the best supliments...sirap merah tu...bagus2..amalkan vivix.konsisten..yati doakan En.Adam mendapat segala manfaat vivix ya.Aamiin..

      Delete