Wednesday, 1 May 2013

Supplement untuk Penyakit Gout

Apa itu Penyakit Gout?

Gout adalah sejenis penyakit akibat berlebihan asid urik di dalam badan. Asid urik adalah bahan kumuhan berasal dari sejenis protein yang dipanggil purin. Badan kita membuang bahan kumuhan ini melalui air kencing (urin). Bagi pengidap gout, asid urik yang berlebihan tidak dibuang dan berkumpul di dalam sendi. Apabila tahap asid urik dalam darah ini terus meningkat, sebahagian asid urik ini akan membentuk “kristal asid urik” pada bahagian sendi-sendi dan ini akan menyebabkan sendi ini mengalami sakit, sukar di bergerak, pembengkakan dan inflamasi. Gout selalunya menyerang sendi pada ibu jari kaki. Ia sering dihidapi oleh kaum lelaki dalam lingkungan usia antara 30 hingga 60 tahun. Ia jarang sekali dihidapi oleh kaum wanita sebelum putus haid.

supplement untuk gout


Tanda Gout

1. Gout lazimnya menyerang ibu jari kaki.
2. Ibu jari kaki menjadi merah, panas, bengkak dan tersangat sakit.
3. Serangan selalunya berlaku secara tiba-tiba, kerap kali semalaman.
4. Sendi yang diserang menjadi bisa sehinggakan geseran dengan selimut pun begitu menyeksakan.
5. Sakit mungkin berlarutan berhari-hari, atau sekurang-kurangnya 1-2 minggu untuk reda jika tidak dirawat.
6. Sakit mungkin menyerang kembali selepas berminggu atau bulan.
7. Gout boleh menyerang sendi-sendi lain seperti buku lali, lutut, pergelangan tangan dan jari.

Komplikasi

1. Asid urik boleh berkumpul di bawah kulit membentuk benjolan di panggil ’tophi’
2. Dalam saluran urinari (air kencing), ia boleh berkumpul membentuk ’batu karang’.
3. Penghidap gout juga sering menghidapi penyakit atau masalah kesihatan lain seperti:
  • Kegemukan
  • Darah tinggi
  • Hiperlipidemia
  • Diabetes
Siapa yang berisiko ?


1. Lelaki
2.Wanita menopos
3. Obes / berat badan berlebihan
4. Makanan berprotein tinggi yg diambil secara berlebihan
5. Makan makanan dari organ dalaman haiwan seperti hati,limpa dsb.

Penyakit gout akan bertambah teruk jika pesakit memakin makanan yang tinggi purin seperti organ dalaman haiwan, ikan bilis, makanan laut terutama yang mempunyai cengkerang, ikan dengan lemak tinggi, sayur kacang dan daging merah . Disebabkan itu adalah penting bagi penghidap penyakit gout untuk mengetahui punca dan sedaya upaya mengelak daripada memakan makanan tersebut .
Pesakit Gout amat memmerlukan air yang optimum di dalam badan.Air berfungsi untuk menyikirkan asid urik dari badan.Kandungan air perlu sentiasa optimum di dalam badan.

Selain daripada mendapatkan rawatan daripada doktor yang berkelayakan, pesakit gout juga boleh mengamalkan supplement shaklee untuk membantu dalam menangani masalah gout ini. Set shaklee yang sesuai untuk pesakit gout ialah:-

1.ALFALFA - detox semulajadi yang menyingkirkan toksid secara lembut dari badan. Ia turut menyingkirkan asid urik daripada badan. Pengamal alfalfa perlu mengambil air yang banyak untuk melancarkan proses detox ini.

2.PERFORMANCE DRINK – memelihara kandungan bendalir dalam badan supaya mencukupi untuk mengelakkan dehidrasi. Penting untuk pesakit gout mempunyai bekalan air mencukupi dalam badan untuk proses perkumuhan asid urik. Minum air dalam kuantiti yang sedikit tetapi kerap.

3.OMEGA GUARD – mengelakkan keradangan sendi dan memberikan keselesaan pada sendi.

Jika ada budget lebih, yati syorkan tambah vivix shaklee. Vivix ™ mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.

Vivix - Mengimpak 4 mekasnisme anti penuaan. (melidungi dan membaiki DNA, memberi impak positif kepada pengawalan genetik, menggalakkan pembentukan mitochondria di dalam sel, melambatkan pembentukan protein AGE yang menyebabkan kerosakan sel)


Bak kata nasihat Pakar Runding Perubatan, Pusat Perubatan Taman Desa, Datuk Dr. G. Selvaraju

"Makan bukan apa yang anda inginkan tetapi makan apa yang diperlukan oleh badan,".:-)
Sekiranya anda berminat dengan vitamin shaklee yang bermutu tinggi ini bolehla hubungi saya, pengedar sah shaklee anda melalui:- 

Email:haryati.yasim@gmail.com 
sms / whatsapp :0132221663
ID No :909121

No comments:

Post a Comment