Monday, 4 November 2013

Sayangi Sendi Anda Dengan Vitamin Shaklee

1 daripada 5 orang Malaysia akan menghidap arthritis, ini FAKTA bukan AUTA ya.SAYANGI SENDI ANDA! SENDI adalah tempat dimana dua atau lebih tulang bertemu. SENDI seperti melekat pada alas yang kuat dan elastik yang dinamakan Ligamen.

Ligamen membolehkan tulang bergerak pada SENDI untuk mencegah daripada terseliuh apabila bergerak. Ligamen bertindak sebagai pengikat SENDI.

Apa itu ATHRITIS?
Artiritis adalah keradangan pada sendi-sendi yang boleh berlaku dimana-mana bahagian anggota tubuh seperti jari, pergelangan tangan atau kaki, siku, leher dan sebagainya.Terdapat pelbagai jenis artritis. Golongan tua dan muda boleh mendapat artritis. Artiritis yang paling lazim ialah artritis reumatoid dan osteoarthritis

Punca SAKIT SENDI/ATHRITIS?
Secara umum, sendi boleh sakit disebabkan kerosakan pada ligamen, otot, kulit, pangkal saraf atau sendi itu sendiri.

Antara punca kerosakan
  • Kemalangan- boleh mencederakan otot dan sendi, meningkatkan risiko kesakita sendi
  • Kecederaan disebabkan bersukan, mengangkat benda berat atau pergerakan berlebihan
  • Faktor usia - cartilage menipis, kepadatan otot berkurang dan kusyen sendi berkurang bila semakin berusia boleh menyebabkan sendi sakit
  • Berat badan berlebihan - boleh memberi tekanan kepada sendi dan menyakitkan
Simptoms atau tanda-tanda arthritis :
- Bengkak, kejang dan sakit
- Panas dan merah
- Susah untuk digerakkan.

Faktor utama yang menyumbang kepada masalah Arthritis adalah -Umur, Gaya hidup, Pemakan dan Obesiti.

ANTARA JENIS-JENIS ATHRITIS:

Osteoporosis
**********
Keradangan yang berpunca daripada kekurangan fungsi rawan (semakin menipis) yang berperanan sebagai pelapik yang menyokong sendi.

Tanda : Kerap kebas pada awal pagi pada tangan, lutut, punggung dan sebagainya.

Artritis Rheumatoid
**************
Keradangan yang menyerang membran sonovial yang mengelilingi cecair pelincir dalam SENDI. Faktor risiko bagi penyakit ini biasanya berkaitan dengan tekanan emosi, fizikal, pemakanan yang tidak baik ataupun jangkitan bakteria. Antara tanda-tanada AR ialah demam, keletihan, kelemahan sistem pertahanan badan, anaemia dan masaalah kesakitan SENDI.

Gout
****
Gout adalah sejenis penyakit akibat berlebihan asid urik di dalam badan. Asid urik adalah bahan kumuhan berasal dari sejenis protein yang dipanggil purin. Badan kita membuang bahan kumuhan ini melalui air kencing (urin). Bagi pengidap gout, asid urik yang berlebihan tidak dibuang dan berkumpul di dalam sendi. Apabila tahap asid urik dalam darah ini terus meningkat, sebahagian asid urik ini akan membentuk “kristal asid urik” pada bahagian sendi-sendi dan ini akan menyebabkan sendi ini mengalami sakit, sukar di bergerak, pembengkakan dan inflamasi. Gout selalunya menyerang sendi pada ibu jari kaki. Ia sering dihidapi oleh kaum lelaki dalam lingkungan usia antara 30 hingga 60 tahun. Ia jarang sekali dihidapi oleh kaum wanita sebelum putus haid.

Tanda : Sakit, bengkak, panas pada sendi dan susah digerakkan.

Cegah Gout sebelum lebih parah. Klik sini.


Jika anda mengalami masalah-masalah di atas, hubungi saya segera untuk mendapatkan suplimen shaklee yang sesuai dengan sendi anda. Namun mencegah lebih baik daripada mengubati.

Lagi tips untuk menjaga sendi anda.Klik sini.

Sekiranya anda berminat dengan vitamin shaklee yang bermutu tinggi ini bolehla hubungi saya, pengedar sah shaklee anda melalui:-
FB:Haryati Mat Yasim 
Fanpage:Haryati to U shoppe 
Email:haryati.yasim@gmail.com
sms / whatsapp :0132221663
ID No :909121

No comments:

Post a Comment