Monday, 27 January 2014

Kenali Lemak dalam Badan Anda;Jangan Cepat Berputus Asa

LEMAK OH LEMAK...Pernah tak anda cuba berdiet beberapa minggu tapi nak turun 1-2 kg pun susah? Selepas 2-3 bulan, anda give up dan kata "jaga makan pun tak turun, baik aku makan jer".. & anda pun kembalilah ke cara makan yang sama?

Kenapa jadi macam tu?Sebenarnya, ada 3 Jenis Lemak dalam badan kita. Jom kita kenali jenis-jenis Lemak dalam badan kita:

1) Structural Fat
'Lemak baik' ini penting untuk protect organ-organ dalaman, sendi dan membentuk rupa bentuk muka. Lemak ini biasanya tidak digunakan sebagai sumber tenaga.

2) Normal Fat Reserve
'Lemak baik' ini ada di sekitar tubuh kita dan akan digunakan dan dibakar sebagai sumber tenaga bila diperlukan. Fungsi seperti 'Tangki Tenaga'

3) Abnormal Stored Fat
'Lemak tak berapa nak baik' ni di kenali sebagai 'tisu adipose'. Ia adalah lemak yang tidak diperlukan oleh tubuh dan akan disimpan di bawah kulit, sekitar organ dalaman yang berfungsi sebagai 'Tangki Spare'. Lemak ini akan kelihatan 'membuncit' dan 'berlipat-lipat' di tubuh anda !!

Ia sangat AKTIF mengeluarkan toksik chemical dan hormon 'estrone' yang akan menggangu sistem tubuh anda.. Lemak ini TIDAK digunakan sebagai sumber tenaga utama.. Hanya dalam keadaan tubuh yang hampir 'kebuluran' sahaja, lemak ini akan dibakar & mula digunakan sebagai tenaga !!

So... Nampak kan? Bila anda ber'diet' 1-2 bulan pertama, lemak Jenis 2 yang dibakar tetapi Lemak Jenis 3 akan kekal di situ!!

Hanya jika anda teruskan 'perjuangan' untuk membakar itu, barulah Lemak Jenis 3 itu di bakar !! Tetapi, biasanya.. Ketika itu anda sudah pun Give Up dan kembali kepada cara makan yang sama! Hasilnya? Lemak itu akan 'bergumbira' melebarkan sayap-sayap mereka...huhuhu !!Beberapa point penting yang WAJIB kita perlu tahu untuk membakar lemak dengan betul:-
  1. Sebenarnya pertambahan berat badan kita adalah disebabkan pertambahan “LEMAK” didalam badan kita. Oleh itu soalan yang wajib kita tanya apabila ingin menurunkan berat badan adalah bagaimana kita dapat membakar lemak didalam badan kita dengan cara dan kaedah yang betul agar badan tetap kekal pada paras badan yang ideal BMI nya. Ini sepatutnya ditanya pada diri sendiri
  2. Pembakaran lemak dibadan sangat sangat bergantung kepada “metobalisma” didalam badan. Tinggi metabolisma maka tinggi kekuatan pembakaran lemak didalam badan dan begitulah sebaliknya. Maka soalan yang wajib ditanya pada diri adalah bagaimana ingin meningkatkan metabolisma didalam badan.
  3. Bagaimana lemak terhasil didalam badan SANGAT SANGAT berkait rapat dengan pengambilan KALORI didalam menu seharian. Banyak kalori didalam hidangan makanan maka banyaklah lemak yang akan terhasil didalam badan nanti. Jadi soalan yang wajib ditanya pada diri adalah “aku harus mengkaji makanan manakah yang menyumbang KALORI paling banyak didalam menu makanan harian aku?”. Jadi bila dah tahu maka kurangkanlah pengambilan makanan yang menyumbang kepada tinggi kalorinya didalam menu kita
Moral of the story ~ Jom kita konsisten dalam apa jua yang kita lakukan, kerana ramai yang give up bila kita semakin hampir dengan kejayaan !!


Sekiranya anda berminat dengan vitamin shaklee yang bermutu tinggi ini bolehla hubungi saya, pengedar sah shaklee anda melalui:-
FB:Haryati Mat Yasim 
Fanpage:Haryati to U shoppe 
Email:haryati.yasim@gmail.com
sms / whatsapp :0132221663
ID No :909121

No comments:

Post a Comment